Omgaan met zomerse gezondheidsproblemen: Tips en advies


Het is zomer, de tijd van het jaar waarin we genieten van het mooie weer en buitenactiviteiten. Maar de warmte kan ook enkele gezondheidsproblemen met zich meebrengen. In dit artikel willen we u graag enkele tips en adviezen geven over hoe u kunt omgaan met zomerse gezondheidsproblemen.

Hitte-uitputting en uitdroging

Een veelvoorkomend probleem tijdens de zomermaanden is hitte-uitputting en uitdroging. Dit kan optreden wanneer ons lichaam oververhit raakt en niet genoeg vocht heeft. Symptomen van hitte-uitputting zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, zwakte en misselijkheid.

Omgaan met hitte-uitputting en uitdroging:

 • Drink voldoende water: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral op warme dagen. Zorg ervoor dat u regelmatig water drinkt om uitdroging te voorkomen.
 • Blijf koel: Zoek schaduwrijke plekken op en vermijd direct zonlicht. Draag lichte kleding en gebruik eventueel een ventilator of airconditioning om af te koelen.
 • Rust en ontspanning: Neem regelmatig rustpauzes en vermijd overmatige inspanning tijdens de warmste uren van de dag.

Zomerse kwalen

Naast hitte-uitputting en uitdroging kunnen er ook andere gezondheidsproblemen optreden tijdens de zomermaanden. Hier zijn enkele veelvoorkomende zomerse kwalen en hoe u ermee kunt omgaan:

 1. Zonnesteek: Een zonnesteek kan optreden wanneer u te lang wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Symptomen zijn onder andere duizeligheid, verhoogde lichaamstemperatuur en hoofdpijn. Zoek zo snel mogelijk een koele plek op en drink voldoende water. Neem contact op met een medische professional als de symptomen aanhouden.
 2. Zomerallergieën: Veel mensen hebben last van allergieën tijdens de zomer, zoals hooikoorts. Vermijd blootstelling aan allergenen, zoals graspollen, en gebruik indien nodig antihistaminica om de symptomen te verlichten.

Zomerse gezondheidstips

Naast het omgaan met specifieke gezondheidsproblemen, zijn hier enkele algemene tips om uw gezondheid te beschermen tijdens de zomer:

 • Bescherm uw huid: Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF om uw huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Draag ook een hoed en beschermende kleding.
 • Voeding en hydratatie: Eet gezonde voeding, waaronder veel verse groenten en fruit. Deze kunnen helpen uw lichaam gehydrateerd te houden. Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals watermeloen, helpen om gehydrateerd te blijven.
 • Veilige voedselbereiding: Zorg ervoor dat voedsel goed gekookt en op de juiste temperatuur bewaard wordt om voedselvergiftiging te voorkomen.
 • Bescherm uw ogen: Draag een zonnebril met UV-bescherming om uw ogen te beschermen tegen schadelijke straling.

Huidverzorging in de zomer

Tijdens de zomermaanden kan uw huid extra aandacht nodig hebben vanwege de warmte en blootstelling aan de zon. Hier zijn enkele tips voor huidverzorging in de zomer:

 • Gebruik hydraterende crèmes: Kies een lichte, hydraterende crème om uw huid gehydrateerd te houden zonder dat het te zwaar aanvoelt.
 • Bescherming tegen de zon: Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen of zweten.
 • Vermijd zonnebanken: Blootstelling aan kunstmatige UV-stralen kan schadelijk zijn voor uw huid en het risico op huidkanker verhogen.
 • Gebruik aftersun: Als u toch verbrand bent door de zon, kan een aftersun lotion helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren.

Bij Apotheek Gorissen staan we klaar om u te helpen met al uw zomerse gezondheidsproblemen. Ons deskundig team kan u voorzien van persoonlijk advies en de benodigde producten om uw gezondheid te beschermen tijdens de zomer.

Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer +32 011 81 30 92 of stuur een e-mail naar frank.gorissen@gmail.com. U kunt ook een kijkje nemen op onze website voor meer informatie.

We wensen u een gezonde en zorgeloze zomer!

Contact | Apotheek Gorissen

Contact | Apotheek Gorissen

Bij Apotheek Gorissen in Zonhoven staan uw gezondheid en uw wensen centraal. De immer vriendelijke Frank Gorissen is zeer gepassioneerd door zijn vak en helpt u met een glimlach.

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Contacteer ons